• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Citronmarängkaka ”No Bake”

augusti 25, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

citronmarängkaka no bake
Citronmarängkaka ”No bake” med digestivebotten, en vackert luftig citronmousse och ett fluffigt marängtäcke.

Ingredienser (12 portioner)

Botten

  • 400 g digestivekex, krossade
  • 350 g smält smör

Lemoncurd/mousse

  • 350 g socker
  • 4 tsk majsstärkelse (majsmjöl)
  • 1,6 dl citronsaft
  • rivet skal från 1 citron
  • 4 ägg
  • 4 äggulor
  • 150 g smör i kuber
  • 0,75 dl vatten
  • 4 tsk gelatinpulver
  • 5 äggvitor
  • 170 g socker
  • 3,75 dl vispgrädde

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 150 g strösocker

Gör så här

  1. Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull på medelvärme. Häll gradvis i citronsaften, vispa hela tiden så att det löser upp majsstärkelsen. Tillsätt ägg, äggulor, smör och citronskal. Rör om på medelvärme tills blandningen tjocknar. Sila blandningen över en skål och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Smula sönder digestivekexen i matberedaren, tillsätt smält smör tills det blir en fuktig kexblandning. Tryck ut blandningen i en springform med bakplåtspapper i botten. Tryck ut blandningen så att du får en förhöjning mot kanten. Använd gärna ett upp och nedvänt glas för jämna ut botten och trycka upp en högre ytterkant. Ställ in kylskåpet i ca en timme.
  3. Häll vattnet i en liten kastrull och strö över ytan jämnt med gelatinpulver. Låt det stå i 10 minuter så att gelatinet sväller.
  4. Värm lemoncurden försiktigt i en kastrull och värm gelatinblandningen i en annan kastrull. När gelatinet har lösts upp, vispa ned den i lemoncurden. Häll i en stor skål.
  5. Vispa grädden och ställ åt sidan.
  6. Sätt en värmebeständig skål över en försiktigt kokande kastrull med vatten. Lägg i äggvitor och vispa äggvitorna tills du får vita mjuka toppar. Tillsätt gradvis strösocker, lite i taget, under vispningen. Ta bort skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills sockerkristallerna har lösts upp och du har en fast vit mousse.
  7. Blanda försiktigt ned äggviteblandningen, lite i taget, i lemoncurden. Blanda till sist ned den vispade grädden.
  8. Häll blandningen ovanpå digestivebotten i springformen. Ställ i kylskåpet över natten.
  9. Sätt en värmebeständig skål över en kastrull med försiktigt kokande vatten. Lägg i tre äggvitor i skålen och vispa äggvitorna. Tillsätt gradvis strösocker, lite i taget, under vispningen.
  10. Ta bort skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills sockerkristallerna har lösts upp och du har en fast vit mousse med mjuka toppar.
  11. Ta bort kastrullen från värmen och vispa på en medelhög hastighet tills du har styva toppar och blandningen är tjock och blank
  12. Fördela marängen jämnt över toppen och bränn av med en gasbrännare.

Arkiverad under: Efterrätt Taggad som: citron, digestive, maräng, no bake

Föregående « Jordgubbsdröm i glas
Nästa Zebrakaka citron och lakrits »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress