• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Lyxig smörgåstårta

november 13, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

lyxig smörgåstårtaEn klassisk smörgåstårta passar lika bra till festbuffén som till påsk eller midsommar.  Här en traditionell smörgåstårta i flera lager, toppad med gravad lax, räkor och rom. Gör gärna tårtan en dag i förväg så blir den extra saftig.

Ingredienser (12 portioner)

Bottenlager

  • 180 gram herrgårdsost
  • 12 skivor formfranska
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 100 gram bredbar leverpastej
  • 350 gram Mimosasallad

Mittenlager

  • 100 gram crabsticks
  • 100 gram räkor, skalade
  • 4 st ägg
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 12 skivor formfranska
  • 40 gram stenbitsrom, röd

Topplager/garnering

  • ½ kruka dill
  • 12 skivor formfranska
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron
  • ½ gurka
  • 80 gram stenbitsrom, svart
  • 80 gram stenbitsrom, röd
  • 1 dl majonnäs
  • 200 gram räkor, skalade
  • 200 gram lax, gravad
  • en påse bladspenat

Gör så här

Bottenlager:

  1. Skär bort ytterkanterna på formbrödsskivorna och placera ut dem i en rektangel (4 x 3).
  2. Bred leverpastej över brödskivorna i ett tunt, jämt lager.
  3. Blanda ihop crème fraîche och majonnäs och täck över hela.
  4. Bred sedan över mimosasalladen och avsluta med att täcka fyllningen med ostskivor.

Mittenlager:

  1. Koka äggen så att de blir hårdkokta.
  2. Lägg på ett nytt lager med formbröd på samma sätt som bottenlagret.
  3. Blanda crème fraîche, majonnäs, ägg, stenbitsrom och hackade crabsticks i en röra och bred ut på formbrödet.
  4. Strö över räkorna.

Topplager/garnering:

  1. Lägg på ytterligare ett lager med formbröd och blanda ihop crème fraîche och majonnäs.
  2. Täck hela tårtan med blandningen, även på sidorna.
  3. Garnera sidorna med bladspenat. Garnera sedan ”taket” med lax, räkor, gurka, citronskivor och rom.

Smörgåstårtans dag infaller den 13 november.

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur Taggad som: buffé, lax, räkor, smörgåstårta, stenbitsrom

Föregående « Biff Rydberg
Nästa Risotto portabello »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress