• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Vitlökskyckling i ugn

september 5, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

vitlökskyckling i ugn
Vitlöksdoftande kyckling ovanpå ett lager av råstekt potatis, ugnsgratinerad tomat och baconlindad sparris!

Ingredienser (4-6 portioner)

Kyckling

  • 6-8 kycklingfiléer
  • färsk basilika, hackad
  • salt
  • peppar
  • smör
  • vitlökssmör

Råstekt potatis

  • fast potatis, ca 200 g per person
  • smör
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • salt

Ugnsgratinerad tomat

  • 2-3 stora tomater (en tomathalva per person)
  • salt
  • parmesanost
  • basilika

Baconlindad sparris

  • 12-18 sparris (3 per person)
  • 8-12 baconskivor (2 per person)
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Börja med kycklingen.
  2. Lägg kycklingfiléerna på ett fat och salta, peppra och strö över färsk, hackad basilika.
  3. Stek kycklingfiléerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en fin gyllenbrun yta.
  4. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Kör lågtempat i ugnen (125 grader) i 20-25 minuter eller tills de är genomstekta (innertemperatur 72 grader). Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir mör och saftig.
  5. Börja med potatisen under tiden (när kycklingen är klar håll den under ugnsfolie).
  6. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, ½–1 cm.
  7. Värm upp och smält smör i en stekpanna (gärna två pannor om du har). Pressa en vitlöksklyfta till varje stekomgång och lägg ner potatisskivorna i pannan. Salta. Stek på medelvärme tills potatisen får en gyllenbrun färg och mjuknar. Vänd på dem och stek på andra sidan tills de är mjuka rakt igenom. Hitta rätt värme så att potatisen inte bränns. Stek flera omgångar potatis om det behövs.
  8. Dela tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 250 grader. Salta och strö över riven parmesanost och basilikablad.
  9. Gratinera tomaterna mitt i ugnen ca 11-13 minuter tills de får en fin färg på ytan.
  10. Gör baconlindad sparris. Skär bort den hårda nederdelen på stjälkarna. Gör knippen med tre sparris i varje och linda två baconskivor runt om varje knippe.
  11. Salta och stek sparrisen i smör eller olja tills baconet fått en skönt knaprig yta.
  12. Se till att ugnen fortfarande är på 250 grader.  Ta fram ett stort uppläggningsfat som tål ugnsvärme. Lägg först ett lager potatis på fatet. Lägg kycklingfiléerna ovanpå. Lägg de ugnsgratinerade tomaterna och baconlindade sparrisarna runt om.
  13. Skär vitlökssmör i skivor och lägg ovanpå kycklingen. Ställ in fatet i ugnen i några minuter tills smöret börjar smälta. Servera direkt.

Arkiverad under: Kyckling Taggad som: bacon, basilika, kyckling, parmesan, råstektpotatis, sparris, vitlök

Föregående « Pasta med kalvfilé och tryffel
Nästa Torsk med äggsås »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress