• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Teriyaki och sesamglaserad lax

augusti 20, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

teriyaki och sesamglaserad laxTeriyaki- och sesamglaserad lax som serveras med glasnudelsallad och egen majonnäs med chili och vitlök!

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g Salma-lax (Fröya går också bra)
  • 2 msk Santa Maria Teriyaki/sesamolja
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 120 g glasnudlar
  • 2 msk olivolja
  • ½ röd chilifrukt, finhackad
  • 2-3 salladslökar, finstrimlade
  • 10 sockerärtor, finstrimlade
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • ½-1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 lime, pressad
  • ½ msk sesamolja
  • salt, efter smak

Chili/vitlöksmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk japansk soja
  • 1 nypa salt
  • 2 dl rapsolja
  • ½ dl Chili Garlic sauce (eller Srirachasås 1 msk)
  • 1 lime, pressad

Gör så här

Chilimajonnäs
1. Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en skål. Det är lättare om äggen håller rumstemperatur.
2. Vispa samman med soja och salt. Droppa i oljan successivt tills den blir tjock. När konsistensen känns tjock (tjockare än ”vanlig” aioli) blanda i Chili Garlic sauce eller Sriracha och pressad lime. Smaka upp med eventuellt mer salt och soja.

Lax och glasnudelsallad
3. Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och klipp nudlarna så de inte blir så långa. Det är lättare att blanda salladen om man klipper.
4. Finhacka chili och salladslök och finstrimla sockerärtor. Fräs i olivolja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitlöken. Rör samman.
5. Blanda de klippta glasnudlarna med lök-, sockerärt- och chilifräset och tillsätt pressad lime, riven färsk ingefära och sesamolja. Smaka upp med salt!
6. Rosta sesamfrön i en torr panna på medelhög värme tills de blir gyllene (inte brända).
7. Dela laxen i portionsbitar (4 bitar à 150 gram) och lägg på en plåt. Pensla dem med teriyaki- och sesamsåsen och toppa med rostade sesamfrön.
8. Sätt in laxen i ugnen på 125 grader tills laxen når en innertemperatur på 49 grader (inte längre)!

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur Taggad som: chili, glasnudlar, lax, teriyaki

Föregående « Chocodillas
Nästa Moscow mule »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress