• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Svamprisotto Kool Kitchen

december 18, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

svamprisotto kool kitchenKrämig och välsmakande risotto med svamp och sparris, toppad med bresaola, manchego och pinjenötter!

Ingredienser (6 portioner)

  • 2-3 msk olivolja
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 250 g portabellosvamp eller skogschampinjoner (vanliga champinjoner går också bra)
  • en bunt sparris, skurna på diagonalen (ca 3 cm långa)
  • 4 ½ dl arborioris (risottoris)
  • 3 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 12 dl vatten
  • 4 msk koncentrerad schalottenlökfond
  • 2 ½ dl riven parmesan
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör/”topping”

  • 100-150 g manchego
  • 100-150 g bresaola
  • 1 dl pinjenötter (rostade i torr panna)
  • basilika

Gör så här

1. Finhacka lök och vitlök. Skölj och skiva/hacka svampen. Skär upp sparrisen.
2. Värm vatten till buljongen i en kastrull och tillsätt fonden. Håll buljongen varm på plattan.
3. Fräs löken mjuk i olja (ej för hög värme). När löken blivit mjuk tillsätt hackad vitlök.
4. Häll i riset efter någon minut och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset har sugit upp oljan och riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
5. Tillsätt svampen.
6. Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt. Låt vinet koka in helt, det ska inte vara någon vätska kvar. Tillsätt sedan buljongen, börja med ca 3 dl och ta sen 1 dl i taget till önskad konsistens. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar riset, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en liten kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra.
7. När riset kokat ungefär halva tiden tillsätts sparrisen.
8. När risotton börjar bli klar – smaka av – så tillsätts parmesanosten och en skvätt olivolja. Parmesanosten binder ihop krämigheten. Smaka av med salt och peppar.
9. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med bresaola, hyvlad manchego, rostade pinjenötter och lite färsk basilika.

Tips! Du kan byta schalottenlök-fond mot svampfond. Lös upp 3 buljongtärningar av svampfond i 12 dl vatten.

Arkiverad under: Risotto Taggad som: basilika, bresaola, champinjoner, manchego, parmesan, portabello, risotto, schalottenlök, sparris

Föregående « Fläskfilé provençale med tryffelsmör
Nästa Pepparkakscupcakes med apelsinfrosting »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress