• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Souvlaki med grekisk potatis

augusti 27, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

souvlaki med grekisk potatis
Drömgoda souvlakispett som serveras med ugnsrostad potatis, tzatziki och grillad citron!

Ingredienser (4 portioner)

Souvlaki

  • 500 gram fläskfilé
  • ½ citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 paket grillspett / grillpinnar

Grekisk potatis

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 st citroner
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tzatziki

  • 0,75 st gurka
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ citron
  • 1 tsk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg 8 grillspett i blöt

Tzatziki

  1. Grovriv gurkan och krama ur vätskan med händerna. Blanda den rivna gurkan med yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
  2. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och honung. Blanda runt och ställ svalt.

Souvlaki

  1. Putsa och skär fläskfilén i kuber. Blanda citronsaft, olivolja, oregano, timjan, pressad vitlök, salt och peppar i en bunke.
  2. Blanda ner köttet i marinaden och låt stå minst 30 min, men gärna i kylen över natten.

Grekisk potatis

  1. Tvätta och halvera potatisen och lägg den på en plåt.
  2. Halvera citroner och lägg med snittytan uppåt på plåten. Ringla över olivolja och krydda med oregano, salt och peppar.
  3. Blanda runt och rosta potatisen och citronerna i mitten av ugnen i ca 30-40 min.

Tillagning 

  1. Trä upp köttet på spetten. Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna. Låt köttet få fin yta och lägg sedan spetten på indirekt värme på grillen eller sänk värmen i pannan och låt köttet bli klart.
  2. Pressa saften från de grillade citronerna över potatisen och servera med souvlaki, tzatziki och en grekisk sallad.

 

Arkiverad under: Kött Taggad som: fläskfile, fläskkött, grillspett, souvlaki, tzatziki

Föregående « Vitlöksmuffins
Nästa Brownies »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress