• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Saffransrisotto

december 26, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

saffransrisottoKrämig och vackert solgul saffransrisotto med smak av parmesan! Servera den med chili- och vitlöksfrästa scampi och du har en säker middagsfavorit!

Ingredienser (4 portioner)

Risotto

  • 4 dl arborioris
  • en klick smör
  • 2 st schalottenlökar eller en gul lök
  • 1 påse saffran (½ gram)
  • ca 1 liter vatten
  • 2 ½ kycklingbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar bra)
  • 1 ½ dl riven parmesan
  • svartpeppar
  • salt (salta inte före parmesanen är i)

Chili- och vitlöksfrästa scampi

  • 500 g scampi
  • 1 röd chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • olja (att steka i)
  • en klick smör
  • flingsalt
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Förbered alla ingredienser (tina räkorna, hacka lök, riv parmesan, finhacka chili osv.)
  2. Lös buljongtärningarna i hett vatten. Håll buljongen varm på plattan.
  3. Stek schalottenlök mjuk, i en klick smör, på låg värme i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.
  4. Häll i ris och saffran i kastrullen och stek allt glansigt under 2 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan (buljongen) bättre.
  5. Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
  6. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar risotton, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att röra om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett litet tuggmotstånd. Från det att du häller på den första buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra. Smaka av mot slutet.
  7. När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om ordentligt tills den smält. Tillsätt salt om det behövs.
  8. När risotton börjar bli klar är det dags att fräsa på räkorna. Fräs chili och vitlök i olja. Öka på värmen och lägg i räkorna och en klick smör. Fräs och rör om.
  9. Lägg upp på ett fat och få med alla bitar chili och vitlök från pannan. Strö lite flingsalt och färsk persilja över. Smaka eventuellt av med salt och peppar om det behövs.

Arkiverad under: Risotto Taggad som: parmesan, persilja, risotto, saffran, scampi

Föregående « Broccolipaj
Nästa Nutellamousse »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress