• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Risotto med vitlöksfräst scampi

augusti 30, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

risotto med scampi
Magisk risotto med chili- och vitlöksfrästa scampi! En fantastisk god risotto som kommer att göra succé på middagsbordet. Receptet är anpassat efter sex portioner så ingen behöver vara utan…

Ingredienser (6 portioner)

Risotto

  • 1-2 msk olivolja
  • 3 st schalottenlökar
  • 2 ½ fiskbuljongtärning
  • 4 ½ dl arborioris
  • 3 ½ dl vitt vin (matlagningsvin fungerar bra)
  • 12 dl vatten
  • 2 ½ dl riven parmesan
  • salt och svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • ett knippe sparris (ca 10 st)

Chili- och vitlöksfrästa scampi

  • 500-600 g scampi
  • 2 röda chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10-12 körsbärstomater, delade i halvor
  • 2 dl vitt vin
  • Olivolja
  • flingsalt och svartpeppar

Gör så här

  1. Förbered alla ingredienser (tina räkorna, hacka lök, skär upp sparris i tredjedelar, riv parmesan, finhacka chili osv.)
  2. Lös buljongtärningarna i hett vatten. Håll buljongen varm på plattan.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök fint på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.
  4. Häll i riset i kastrullen och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan (buljongen) bättre.
  5. Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
  6. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar risotton, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att röra om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett litet tuggmotstånd. Från det att du häller på den första buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra. Smaka av mot slutet.
  7. Fräs sparrisbitarna i olivolja och flingsalt i en stekpanna en kort stund. Häll över sparrisbitarna i risotton (spara ev. några till garnering)
  8. När risotton börjar bli klar är det dags att fräsa på räkorna. Fräs chili och vitlök i olivolja. Tillsätt räkorna och vänd runt tills de får färg. Tillsätt tomaterna och häll på vinet. Låt puttra 2-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  9. När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner räkorna (spar några till garnering) och rör om så att räkorna får lite värme och kärlek.
  10. Smaksätt med salt och peppar.

Serveras förslagsvis med aioli.

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur, Risotto Taggad som: aioli, parmesan, risotto, scampi, sparris

Föregående « Krämig parmesankyckling
Nästa Banoffeepaj i glas »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress