• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Risotto med räkor och sparris

oktober 24, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

risotto med räkor och sparris
Risotto med räkor, vitt vin, sparris och parmesan. En riktigt lyxig risotto med bra smak som passar både till vardag och helg. Viktigt med ett bra ris, till risotto använder jag nästan alltid arborioris som har lite större gryn som avger mer stärkelse vilket gör risotton mer krämig. Och du…glöm inte aiolin…

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 2 st fiskbuljongstärningar
  • 9 dl vatten
  • 3 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar bra)
  • 1 ½ dl riven parmesan
  • 4 dl aborioris
  • 500 g räkor
  • 6-8 st sparris
  • salt
  • peppar

Så här gör du

  1. Skala räkorna och lägg åt sidan.
  2. Lös buljongtärningarna i hett vatten.
  3. Hacka schalottenlök och vitlök fint och skär sparris i mindre bitar och fräs på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.
  4. Häll i riset i kastrullen och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan (buljongen) bättre.
  5. Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
  6. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar risotton, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att röra om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på den första buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra.
  7. När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner räkorna och rör om ett par minuter så att räkorna får lite värme och kärlek.
  8. Smaksätt med salt och peppar. Garnera eventuellt med några extra räkor.

Servera med aioli.

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur, Risotto Taggad som: räkor, risotto, sparris

Föregående « Pasta arrabiata
Nästa Tacoglass »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress