• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Plankstek med ryggbiff

december 10, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

plankstek med ryggbiffLjuvlig plankstek med ryggbiff, duchessepotatis, baconlindade haricots verts, tomathalva med persilja, lökringar och bearnaisesås…

Ingredienser (4 portioner)

  • Ryggbiff ca 800 g (fyra skivor á 200 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 100-150 g haricots verts
  • 4 skivor bacon
  • 2 stora tomater
  • 1 tsk olivolja
  • 12 lökringar
  • Bearnaisesås

Duchessepotatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 2 äggulor
  • ½ dl västerbottenost, riven
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

1. Skär ryggbiffen i skivor 1,5-2 cm. Banka ut den något så att skivorna blir plattare. Lägg köttet mellan två skärbrädor och banka ut med en hammare eller liknande. Lägg köttskivorna på bakplåtspapper i rumstemperatur. Salta och peppra.
2. Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör ned grädde, mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Rör i ägg och ost och krydda med salt och peppar. För över moset till en spritspåse.
3. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Ta 4-5 haricots verts och linda en baconskiva runt om. Bryn dem i stekpanna tills baconet fått fin färg.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt på fritösen (för lökringarna).
5. Bryn köttet hastigt i smör på hög värme i en stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida. Stek inte för länge, eftersom köttet ska vara inne i ugnen också. Låt köttet vila under folie ca 10 min.
5. Spritsa moset runt om på plankan. Lägg köttbiten i mitten. Lägg bönknyten på köttet eller bredvid på plankan. Halvera tomaterna och lägg en halva i plankans urgröpning. Strö över persilja på tomaten. Ringla olja över tomat och haricots verts och ställ in plankorna högt i ugnen. Låt stå till potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min.
6. Fritera lökringarna strax innan plankorna börjar bli klara.
7. Ta ut plankorna, lägg på tre lökringar på varje och skeda bearnaise över köttet.
8. Servera genast.

Arkiverad under: Kött, Potatis Taggad som: duchessepotatis, haricots verts, nötkött, plankstek, ryggbiff

Föregående « Saltlakritsfudge
Nästa Crème brûlée »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress