• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Pankofriterad scampi

januari 5, 2022 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

pankofriterad scampi
Härligt frasiga och saftiga scampi som är panerade med panko, ”japanskt ströbröd”, som friteras gyllenbruna. Serveras på tortillabröd med mangosallad, chilimajonnäs och guacamole! Använd MSC-märkta räkor så kan du njuta med rent samvete. Mums!

Ingredienser (4 port)

  • 28-30 scampi/jätteräkor utan skal (ca 7-8 per person)
  • 2-3 ägg, uppvispat
  • 2 dl vetemjöl
  • 3-4 dl panko
  • 4-5 dl rapsolja eller matolja att fritera i eller fritös

Mangosallad

  • 2 paket (200 g) fryst mango, tärnad
  • ½ pressad lime
  • ½ röd chili, finstrimlad
  • ½ kruka färsk koriander, hackad
  • salt

Chilimajonnäs

  • 2 dl Hellmans majonnäs
  • ½-1 msk srirachasås
  • salt

Guacamole

  • ½ röd chili, finstrimlad
  • ½ tomat
  • 2-3 avokado
  • 2-3 tsk färskpressad limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • hackad koriander efter smak
  • svartpeppar

Tillbehör

  • små mjuka tortillas (8-12 st)
  • limeklyftor
  • koriander

Gör så här

  1. Tina räkorna, ta bort eventuellt skal (från svansen).
  2. Mät upp mjöl, ägg och panko och i tre olika skålar. Vispa upp äggen.
  3. Doppa räkorna först i mjöl, sedan i äggen och till sist i pankoströbrödet. Lägg på ett fat tills alla är klara.

Mangosallad

  1. Skär mangon i tärningar eller häll upp de frysta i en skål för att tina.
  2. Finstrimla/finhacka i chili.
  3. Hacka i koriander och pressa över lime. Salta och smaka av – ställ i kylen.

Guacamole

  1. Finhacka chilin och kärna ur tomaten. Kärna och gröp ur avokadorna och hacka dem i en bunke.
  2. Tillsätt limesaft och chili med avokadon och tomaterna. Rör runt.
  3. Riv ner/pressa vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Hacka koriander fint, blanda i efter smak och blanda runt guacamolen med olivoljan. Ställ svalt med plast över.

Chilimajonnäs

  1. Blanda samman Hellmans majonnäs med srirachasåsen. Rör i srirachasåsen lite i taget och smaka av så att du får rätt hetta.
  2. Smaka av med salt och ställ svalt.

Fritera räkorna

  1. Mät upp olja i en kastrull, hetta upp till 170-180 grader eller ställ in fritösen.
  2. Fritera räkorna tills pankoströbrödet blir gyllene, mellan 1,30 och 2 minuter räcker för att räkorna skall bli klara.
  3. Lägg upp räkorna på hushållspapper och salta rikligt direkt. Förvara gärna räkorna i ugnen på 60 grader så behåller de både värme och krispighet. Fritera resten av räkorna.

Servering
Servera den nyfriterade scampin på mjuka tacoskal tillsammans med mangosallad, guacamole och chiliimajonnäs toppat med lite koriander och en limeklyfta.

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur Taggad som: avokado, guacamole, mango, panko, scampi, sriracha

Föregående « Krämig pasta med lövbiff
Nästa Äppelbakelse med smördeg »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress