• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Mörk chokladmousse

november 19, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

mörk chokladmousse
Fluffig mousse på mörk choklad som serveras med rostade hasselnötter och vaniljgrädde!

Ingredienser (5-6 portioner)

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad (eller samma mängd ”vanlig” choklad om du vill ha en ljusare mousse)
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 gelatinblad
  • rostade hasselnötter, hackade

Vaniljchantilly (vaniljgrädde)

  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker eller ¼ msk vaniljextrakt

Gör så här

Chokladmousse

  1. Hacka mörk choklad och lägg i en bunke och smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  3. Vispa grädden till dess att det bildas lätta toppar när du lyfter vispen. Ställ åt sidan.
  4. Blanda äggula och ägg i en bunke och vispa upp till ett skum på maximal hastighet.
  5. Koka upp vatten och socker i en kastrull i 1-2 minuter. Häll sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under konstant vispning. Fortsätt att vispa tills blandningen har nått rumstemperatur.
  6. Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och smält det försiktigt i en liten kastrull. När det har löst upp sig och blivit till vätska, häll det i äggskummet och blanda.
  7. Vänd därefter ner den ljumna chokladen. Avsluta med att vända i grädden.
  8. Fyll i önskade glas (5-6 st) och låt stå i minst 2 timmar i kylen. Det är lättast att fylla glasen med moussen i en spritspåse.

Vaniljchantilly
Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till fluffig konsistens. Fyll grädden i en spritspåse.

Garnering
Toppa chokladmoussen med vaniljchantilly och rostade hasselnötter.

Arkiverad under: Efterrätt Taggad som: choklad, mousse, rostade nötter, vaniljchantilly

Föregående « Ryggbiffsburgare
Nästa Pizza med salami och gorgonzola »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress