• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Laxsida i ugn med romsås

augusti 27, 2021 av Peter Hartzell 2 kommentarer

laxsida i ugn med romsås
Laxsida som helsteks i ugn med en smakfull marinad, serveras med en kall romsås, potatis och förslagsvis en härlig grönsallad!

Ingredienser (6 portioner)

  • ca 1,5 kg hel laxsida
  • 2 msk citronsaft
  • 1 ½ tsk spiskummin
  • 1 msk soja
  • 1 msk örtsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 dl finhackad gräslök
  • citronskivor
  • 1 dl vatten

Romsås

  • 4 ½ dl créme fraiche
  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 ½ msk citronsaft
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Kall romsås: blanda alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering.
  2. Lägg laxsidan på dubbla folieark på en ugnsplåt. Vik upp kanterna på foliet så att det bildar en kant (”sarg”) runt laxen. Detta för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut på plåten.
  3. Blanda citronsaft, spiskummin, soja, örtsalt, peppar och olivolja till en marinad.
  4. Pensla på marinaden på laxen, strö därefter på citronskal, dill och gräslök.
  5. Värm ugnen till 180°. Häll vatten (1 dl) runt om laxen, inte på laxen, utan runt om laxen men innanför den förhöjda foliekanten. Vattnet gör så att laxen blir saftig. Toppa med citronskivor.
  6. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min. Håll koll så den inte blir torr, använd en stektermometer och kör den tills den når en innertemperatur på 56 grader.

Servera gärna tillsammans med ugnsrostad potatis med örter.

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur Taggad som: lax, laxsida, romsås

Föregående « Brownies
Nästa Ugnsrostad potatis »

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. annica

    april 11, 2022 kl. 21:43

    Hej,
    Den här rätten har jag testat och jag ska laga den igen nu i påsk. Så jäkla gott och vilken god sås till med, tack <3
    Hälsar annica

    Svara
    • Peter Hartzell

      april 12, 2022 kl. 16:43

      Tack snälla, den är riktigt god!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress