• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Laxplanka

oktober 30, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

laxplanka
Lax på planka, ett alternativ till den traditionella köttplankan! Passar både till vardag och fest!

Ingredienser (4 plankor/portioner)

  • 4 bitar laxfilé (ca 150 g/st)
  • 1 kruka dill
  • 250 g cocktailtomater
  • salt och peppar
  • en bunt grön färsk sparris
  • ca 150 g skalade räkor
  • rapsolja

Duchessemos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • salt och peppar

Citronsås

  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • ½ msk koncentrerad hummerfond
  • 1-2 msk citronsaft

Gör så här

  1. Börja med potatisen, skala och koka den mjuk. Lägg potatisen i en bunke och arbeta med sked eller potatiskross så att potatisen blir helt mosad. Blanda ned grädde, äggulor och 2 msk finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Bränn av plankorna i ugnen i ca 5 minuter.
  4. Olja in plankorna med lite rapsolja och lägg på den tinade laxen. Salta och peppra och ugnsstek laxen i 15 minuter.
  5. Gör såsen under tiden laxen är i ugnen. Vispa ihop alla ingredienser förutom citronsaften i en kastrull. Koka upp och ta bort från plattan. Smaka av med citronsaft.
  6. Ta ut plankorna med lax och höj värmen i ugnen till 250 grader.
  7. Stek sparrisen i olja några minuter.
  8. Spritsa eller klicka ut moset på plankorna. Dela tomaterna i halvor och fördela ut på plankorna. Fördela 2-3 stekta sparrisar på varje planka. Låt gå i ugnen 5-6 minuter eller tills potatismoset har fått en fin färg.
  9. Garnera med räkor och dill och ev. sås. Annars kan du servera såsen bredvid.

Arkiverad under: Fisk & Skaldjur Taggad som: citron, duchessepotatis, lax, laxplanka, plankstek, räkor

Föregående « Tacoglass
Nästa Cannelloni med ricotta och spenat »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress