• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Köttfärsgratäng

november 23, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

köttfärsgratäng
Gratäng med allt i ett – fräst nötfärs, skivad potatis, grädde, tomatsås med chili, mozzarella och kryddor! Servera med en grönsallad och vitlöksbröd!

Ingredienser (6 portioner)

  • 600 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • ½ burk krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,6 kg potatis (fast sort)
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 g riven mozzarella
  • 30-40 g riven ost (pizzaost eller gratängost)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° (vanlig ugn).
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök med färsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka isär färsen. Salta och peppra. Stek tills färsen fått stekyta.
  4. Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av röran med salt och peppar.
  5. Skala potatisen. Skiva den tunt för hand eller i en mandolin.
  6. Smörj en stor ugnsform med smör.
  7. Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över lite salt och peppar.
  8. Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen.
  9. Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen.
  10. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk (ca 50-60 minuter). Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie.
  11. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  12. Sätt ugnen på maxvärme och grädda några minuter tills osten smält och fått fin färg.
  13. Servera med grönsallad och ev. vitlöksbröd.

Arkiverad under: Köttfärs Taggad som: chili, gratäng, mozzarella, nötkött

Föregående « Pizza med salami och gorgonzola
Nästa Fiskgryta »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress