• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Högrevsburgare

augusti 16, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

högrevsburgare
Hamburgare med färs av högrev, salt och svartpeppar. Högrev är idealiskt då det ger mycket köttsmak och innehåller precis lagom mycket fett för att ge en mjukare konsistens. Många blandar i allt möjligt i färsen – ägg, ströbröd, lök – men är färsen av tillräckligt bra kvalitet finns ingen anledning.

Satsa på smaksättande tillbehör till hamburgaren.

Ingredienser (5-7 hamburgare)

  • cirka 1 kg högrev (nötkött) i bit, alternativt 1 kg färdigmald högrevsfärs
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här

1. Lägg färsen i en stor bunke.
2. Tillsätt salt och peppar. Blanda försiktigt ihop smeten med händerna. Tryck eller pressa inte, låt färsen bara blandas lugnt och fint.
3. Forma smeten till hamburgare. Se till att händerna är lite blöta och tryck inte ihop burgarna för hårt. Använd en hushållsvåg för att kolla vikt så att burgarna blir lika stora. Man kan också forma hela färssatsen till en rulle, inrullad i smörpapper. Därefter kan man skära till lagom stora burgare, men packa inte rullen för hårt. Låt burgarna vila på ett fat i kylen i ca en timme.
4. Stek eller grilla hamburgarna, 3–4 minuter på varje sida (beroende på hur tjocka de är) eller tills de har fått fin färg. Använder du egenmald färs, eller nymald färs från affären, kan burgarna med fördel vara lite rosa i mitten. Eftergrilla burgarna i ugnen på 200 grader i en minut, då kan gärna ost hänga med.

Köttet kan antingen stekas eller grillas. Fördelen med att steka i het panna är att inga smaker försvinner och att man får till en karamelliserad yta. Att grilla ger å andra sidan lite mer rökighet och snyggare grillränder.

Servera med hamburgerbröd och tillbehör!

Tips på tillbehör

  • Sås eller dressing
  • Friterad sötpotatis eller friterade potatisklyftor
  • Inlagd gurka, söt eller salt
  • Dijonsenap eller sambal oelek – en tunn strykning på brödet ger en rejäl kick till burgaren
  • Coleslaw
  • Lökringar
  • Skivad rå gul lök eller rödlök
  • Stekt eller grillad halloumi – bryter av konsisten och ger lite skön sälta
  • Isbergssallad – ett måste på burgaren
  • Tomatskivor
  • Bacon
  • Ost (gärna Svarta Sara)

Arkiverad under: Kött, Köttfärs Taggad som: hamburgare, högrev, nötkött

Föregående « Mojo rojo
Nästa Vitlöksfrästa champinjoner »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress