• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Croque Monsieur Deluxe

januari 9, 2022 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

Smörgåsarnas Rolls Royce. Mackornas macka. En riktig klassiker, här i en deluxe-variant med bechamelsås, lufttorkad skinka, dijonsenap och västerbottenost. Serveras med en krispig sallad med en dijonnaisedressing.

Ingredienser (4 st)

  • 12-16 skivor lufttorkad skinka (typ Prosciutto Crudo)
  • 8 skivor surdegsfranska
  • 4 msk dijonsenap
  • 4 dl bechamelsås
  • 5 dl riven Västerbottenost (går också bra med comtéost eller salt gruyère)
  • salt
  • svartpeppar

Bechamelsås

  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 4 ½ msk vetemjöl
  • salt

Sallad och vinägrett

  • Krispig sallad (krispsallad eller romansallad)
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Börja med sallad och vinägrett: Skala och finhacka schalottenlöken. Pressa vitlöksklyftan. Lägg schalottenlök och vitlök i en bunke tillsammans med vinäger och lite salt. Låt stå i 5 minuter.
  3. Tillsätt sedan dijonsenap och vispa i oljorna. Börja med rapsolja och sedan olivolja. Späd eventuellt med vatten om vinägretten blir för tjock.
  4. Strimla salladen. Blanda dressingen med salladen.
  5. Gör bechamelsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under omrörning. När det blivit en ”geggig” röra, tillsätt mjölk under omrörning. Vispa hela tiden tills det tjocknar något. Smaka av med salt.
  6. Bred lite senap på fyra av brödskivorna. Lägg på lite av bechamelsåsen, var noga med att breda ut över hela brödet ända ut i kanterna.
  7. Lägg på 3 eller 4 skivor skinka ovanpå varje brödskiva som har senap och bechamel. Salta och peppra.
  8. Lägg på ett lager ost, ca 1 dl på varje brödskiva, spara lite till gratineringen.
  9. Bred på lite bechamelsås på de återstående fyra brödskivorna, lägg på dessa som lock med bechamelsåsen som insida.
  10. Lägg mackorna på en plåt med bakplåtspapper. Toppa sedan mackorna med senap, bechamelsås, salt och peppar samt riven ost.
  11. Gratinera i ugnen 15-20 minuter tills de fått fin färg.

Arkiverad under: Smårätter Taggad som: bechamel, croque monsieur, dijon, dijonnaise

Föregående « Kanelbulleäppelpaj
Nästa Fläskfilégryta »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress