• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Asiatiska grillspett

augusti 26, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

asiatiska grillspett
Saftiga grillspett på kyckling och/eller fläsk i asiatisk marinad med smak av lime, ingefära och soja. Serveras med wasabikräm och grillade fetaostpaket.

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 900 g fläskfilé eller kycklingfilé (eller 450-500 g av varje om du vill göra både fläsk- och kycklingspett)

Marinad/pensling

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära, ca 2-4 cm, riven
  • 2 lime, skal och saft
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk ostronsås

Övrigt

  • 3 msk farinsocker
  • grillspett

Wasabikräm

  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1 tsk wasabi från tub
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 krm salt

Fetaostpaket

  • 3 paket fetaost (grekisk)
  • 3 msk hackad färsk timjan
  • 3 tsk torkad oregano
  • 1 nypa chiliflakes
  • nymalen svartpeppar, efter smak
  • olivolja
  • folie, att stänga in osten med

Gör så här

Wasabikräm

  1. Blanda creme fraiche med wasabi, risvinäger och salt. Smaka av och ställ svalt.

Fetaostpaket

  1. Lägg en hel bit fetaost i mitten på ett folieark (större än osten så att du kan vika ihop till ett paket).
  2. Hacka över färsk timjan över osten, strö över torkad oregano, chiliflakes och svartpeppar. Ringla över olivolja.
  3. Vik ihop paketet och upprepa för så många paket du vill göra. Lägg åt sidan.

Marinad/pensling

  • Pressa ner vitlöksklyftorna till marinaden i en skål. Riv ner ingefäran (efter att du ”skalat” den).
  • Riv skalet fint på limefrukterna och pressa ner saften. Blanda ner olja, soja, fisksås och ostronsås.

OBS! Gör hela satsen marinad, men använd bara hälften till att marinera köttet. Den andra hälften sparar du till pensling under grillning.

Skär köttet i tärningar och lägg ner i hälften av marinaden. Låt marinera några timmar innan du trär upp köttbitarna på spett.

Grillning

  1. Grilla spetten under lock på indirekt värme. Vänd dem då och då och pensla dem med den halvan av marinad som du har kvar. Strö samtidigt på farinsocker på spetten så får du en fin karamelliserad yta.
  2. Grilla fetapaketen samtidigt, räcker med ca 5 minuter.

Servera spetten med wasabikräm och grillade fetaostpaket.

Allt kan förberedas innan och vänta i kylen tills det är dags att börja grilla. Tänk bara på att ta fram spetten i rumstemperatur ca 30-45 minuter innan du börjar grilla.

Andra tips på tillbehör

  • Myntasås
  • Grillad romansallad
  • Potatisklyftor (gott tillsammans med wasabikrämen)

 

Arkiverad under: Kött, Kyckling Taggad som: asiatiskagrillspett, fetaost, grillspett, lime

Föregående « Somrig potatissallad
Nästa Grillade halloumi- och grönsaksspett »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress