• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Äppelkaka med kanel, kardemumma och citron

augusti 20, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

äppelkaka med kanel kardemumma och citronEn drömgod äppelkaka med kanel, kardemumma och citron som serveras med vaniljvisp!

Ingredienser (ca 8 portioner)

  • 125 g smält smör (måste svalna)
  • 1 citron (rivet skal)
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl special
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk kaffegrädde (eller mjölk)

Fyllning

  • 2 äpplen, skalade och tunt skivade i halvmånar
  • ½ dl farinsocker
  • 1 ½ tsk mald kardemumma
  • ½ tsk kanel

Tillbehör

  • Vaniljvisp, uppvispad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
2. Smält smöret och låt det sedan svalna helt.
3. Blanda samman det svalnade smöret med socker och rivet citron skal (ej saft).
4. Rör i ett ägg i taget med handvisp.
5. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det i smeten. Rör till en slät smet och tillsätt sedan kaffegrädde eller mjölk.
6. Häll ner smeten i formen
7. Blanda samman farinsocker, kanel och malen kardemumma i en skål.
8. Vänd ned dom tunt skurna äppelskivorna så att alla sidor på skivorna blir täckta med farinsockerblandningen.
9. Sätt ner skiva för skiva i smeten.
10. När formen är fylld med äppelskivor sätt in i ugnen i 32-34 min.
11. Ta ut kakan och låt svalna något.

Sikta på lite florsocker och servera äppelkakan med fluffigt vispad vaniljvisp.

Arkiverad under: Bak Taggad som: äpple, citron, kanel, kardemumma

Föregående « Spicy guajillo potatis
Nästa Leilas morotskaka »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress