• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Koolkitchen

  • Mat
    • Fisk & Skaldjur
    • Förrätt
    • Halloumi
    • Kassler
    • Korv
    • Kött
    • Köttfärs
    • Kyckling
    • Paj
    • Pasta
    • Pizza
    • Potatis
    • Risotto
    • Sallad/vegetariskt
    • Smårätter
    • Sous vide
    • Tapas
  • Tillbehör & Såser
    • Sås & Röror
    • Tillbehör
  • Bröd
  • Efterrätt & Bak
    • Bak
    • Efterrätt
    • Godis
  • Dricka
    • Drinkar
  • Om
  • Kontakt

Äppeldessert med kardemummaglass

augusti 26, 2021 av Peter Hartzell Lämna en kommentar

äppeldessert med kardemummaglass
Ljuvlig efterrätt med äppelkompott, krispig crumble och kardemummaglass…

Ingredienser (4-5 portioner)

Kardemummaglass

  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 200 g kondenserad mjölk (en halv konservburk)
  • 1 krm mortlade kardemummakärnor

Äppelkompott

  • 3-4 äpplen, tärnade i mindre bitar
  • ¾ dl vatten
  • ½ citron, saften
  • 3-4 msk socker
  • 3 krm kanel

Crumble

  • 50 g smör
  • 4 msk socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ krm salt

Gör så här

Börja med glassen då den ska stå i frysen i minst 6 timmar.

  1. Vispa grädden fluffig i en skål och vänd sedan i den kondenserade mjölken och kardemumman. Rör om ordentligt så allt blandas samman.
  2. Häll upp i en glasslåda eller liknande och sätt på locket, ställ in i frysen.

Äppelkompott

  1. Skala äpplena och skär ner i mindre bitar.
  2. Lägg ner i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, låt puttra ihop på medelhög värme tills äpplena mjuknar något till en fin kompott.
  3. Ställ åt sidan när kompotten är klar.

Crumble

  1. Låt smöret vara framme en stund för att hålla rumstemperatur.
  2. Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa.
  3. Rosta i en teflonstekpanna på medelhög värme tills den blir gyllene (var försiktig så den inte bränns).
  4. Rör omkring i massan så den får en jämn och fin färg.
  5. När det ser ut som en smuldeg som varit i ugnen är den färdig. Ställ åt sidan för att svalna!

Servering
Om du har en stans (stålring) så går det lättare att få det fint. Lägg stansen på en tallrik och börja sedan med äppelkompott och sedan med krispig crumble. Ta bort stansen och toppa med en kula magisk kardemummaglass. Dekorera med citronmeliss.

 

Arkiverad under: Efterrätt Taggad som: äpple, crumble, glass, kardemumma

Föregående « Lax med asiatisk sallad
Nästa Omelettmuffins »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primärt sidofält


Välkommen! Jag heter Peter och ligger bakom webbplatsen Kool Kitchen. Härligt att du har hittat hit! Jag hoppas kunna hjälpa dig att hitta inspiration till att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Senaste inläggen

  • Lemon Posset
  • Smördegsbakelse
  • Pad thai gai
  • Kyckling med marinerade sommargrönsaker
  • Chokladbiskvier

Arkiv

  • augusti 2023
  • april 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021

Copyright © 2025 · Kool Kitchen · Skapad med Wordpress